Η αυτοκόλλητη ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ την οποία ξεκολλούσε ο φαρμακοποιός και επικολλούσε στη συνταγή, αντικαθίσταται από εκτυπωμένο GS1 Datamatrix στο κουτί του σκευάσματος
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στην Ελλάδα θα κωδικοποιούνται και θα ιχνηλατούνται μέσω των διεθνών προτύπων GS1 και των GS1 Barcodes. Πρόκειται για ένα δυσδιάστατο σύμβολο – το οποίο προσομοιάζει με QR code – και θα περιέχει πληροφορίες όπως GS1 GTIN(κωδικό), ημερομηνία λήξης, Lot, και ένα μοναδικό Serial Number για το κάθε κουτί φαρμάκου.
Η πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική ιχνηλάτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα περιορίσει την παράνομη διακίνηση στα πλαστά και ψευδεπίγραφα σκευάσματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τις “κατασκευασμένες” ελλείψεις στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ελλάδα πρόλαβε εμπρόθεσμα να συνδεθεί με το HMVO, το σύστημα με το οποίο ιχνηλατούνται τα φάρμακα στην ΕΕ, ακόμα και για όσα διακινούνται μέσω διαδικτύου, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου (11/02) ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς παρά την καταληκτική ημερομηνία (09/02) δεν πρόλαβαν όλες οι χώρες τη διασύνδεση λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και των ηλεκτρονικών τεχνολογικών συστημάτων που έπρεπε να αναβαθμιστούν.
Για να μπορέσει να υποστηριχτεί η διαδικασία, πρόσφατα άλλαξε και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γιατρών, με αρκετά προβλήματα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, καθώς αναφέρθηκε ότι το «παλιό σύστημα συνταγογράφησης δεν υποστήριζε αυτή τη διασύνδεση. Ζητώ συγνώμη από τους γιατρούς που ταλαιπωρήθηκαν αλλά τώρα έχουν όλα ομαλοποιηθεί».
Στην Ελλάδα χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων, ωστόσο σήμερα όπως αναφέρθηκε, «δεν μπορεί να μετακινηθεί- διακινηθεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να το παρακολουθεί. Είναι πολλαπλώς πιο ισχυρό από την ταινία γνησιότητας». Για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα καθώς δεν εντάσσονται στο σύστημα, θα συνεχίσουν να φέρουν την ταινία γνησιότητας.
Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε ότι, «..υποστηρίζουμε κάθε δράση η οποία αυξάνει τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνει τον κίνδυνο κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Είναι η πρώτη φορά και είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε τον έλεγχο με άυλο τρόπο, να κάνουμε διασύνδεση και με το σύστημα αποζημίωσης».
Επίσης, αναφέρθηκε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ η αποστολή στο σπίτι των ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους). Ήδη έχει επιλεχθεί πλειοδότης για το έργο και όπως εκτίμησε ο Υπουργός Υγείας, δεν θα προκύψουν προσφυγές και καθυστερήσεις. Με σχετική νομοθέτηση (από το 2023) ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες μπορούν να διαθέτουν και να τα παραδίδουν κατ’ οίκον στους ασθενείς τα ΦΥΚ τα οποία διατίθενται και από ιδιωτικά φαρμακεία. «Είμαι απολύτως σύμφωνος, παρότι γνωρίζουμε ότι θα κοστίσει λίγο περισσότερο» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.