Ο Αβραάμ (Μάκης) Λεσπέρογλου απασχολούσε τις Αρχές, τη δεκαετία του ’80, για υποθέσεις του κοινού ποινικού και του ενοπλου αντάρτικου πολης, γνωστός ως ο «συνήθης ύποπτος»
Ο Αβραάμ (Μάκης) Λεσπέρογλου σε ηλικία 69ετων, κατέληξε σε διανοσοκομειακη μεταφορά στο Νοσοκομείο της Τρίπολης απο την υγειονομική μοναδα της Σπάρτης. Ο νομικός συμπαραστάτης στις ποινικές του υποθέσεις, Γιάννης Ραχιώτης, στην ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει, «Ο Αβρααμ (Μάκης) Λεσπέρογρου έφυγε από κοντά μας σήμερα 3/7/24 στις 2μμ μετά από έμφραγμα που έπαθε νωρίς το πρωί στο Γύθειο που έκανε διακοπές. Τον σκότωσε το διαλυμένο σύστημα υγείας. Στο Νοσοκομείο Γυθείου δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τίποτα. Τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Σπάρτης υπηρετεί μόνο ένας καρδιολόγος και οι ανάγκες καλύπτονται όπως-όπως με ιδιώτες. Δεν μπορούσαν να του κάνουν στεφανιογραφία που θα του έσωζε πιθανότατα τη ζωή. Μετά από ώρες αναζητήσεων άλλου Νοσοκομείου αποφάσισαν να τον στείλουν στην Τρίπολη χωρίς να τον σταθεροποιήσουν πρώτα. Τον έστειλαν με κοινό ασθενoφόρο, δεν είχαν ειδική κινητή μονάδα. Πέθανε στο δρόμο για την Τρίπολη».
Πίσω στο χρόνο, στις 24 Οκτωβρίου του 1982 σε απόπειρα διάρρηξης οδοντοτεχνικού εργαστηρίου στα Εξάρχεια, κατά την οποία τραυματίστηκε, ο Αστυφύλακας Ψαρουδάκη με πυρά τα οποία δέχθηκε, συνελήφθησαν δύο άτομα από τον φιλικό κύκλο του Αβραάμ Λεσπέρογλου- Παλαιστίνιος και Έλληνας. Ο Λεσπέρογλου τέθηκε υπό παρακολούθηση και κυρηχθηκε καταζητούμενος.
Ο Λεσπέρογλου δεν παρουσιάζεται στις Αρχές, ωστοσο γνώριζε οτι είχε εμπλοκή έτερος Παλαιστίνιος τον οποίο ειχε επιλέξει να μην κατονομάσει, όπως ο ίδιος υποστήριξε μεταγενέστερα.
Σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία” (03/05 2000) θα δηλώσει ότι, «Όταν έμαθα ότι η αστυνομία με καταζητούσε για τον τραυματισμό του αστυνομικού Ψαρουδάκη παρέλυσα. Δεν ήξερα τι συνέβη και έπρεπε να διευκρινίσω τι ακριβώς είχε γίνει. Το ότι δεν ήταν πράξεις που με έβρισκαν σύμφωνο δεν έκανε τα πράγματα τόσο απλά όσο φαίνονται. Η πεποίθηση μου, όμως, ότι αν έλεγα στις διωκτικές αρχές τι συνέβη θα εμπλέκονταν και άλλοι Παλαιστίνιοι και από την άλλη εκτιμώντας τη μακρόχρονη σχέση μου και παίρνοντας υπόψη τις συμφωνίες μαζί τους και όχι τη διαφωνία μου για αυτά τα γεγονότα, με υποχρέωσαν να σιωπήσω αντί να παρουσιαστώ και να ξεκαθαρίσω τη θέση μου».
Την 1η Απριλίου η -τότε- πρωτοεμφανιζόμενη Τ.Ο “Αντικρατική Πάλη” δολοφονεί τον Εισαγγελέαα Θεοφανόπουλο και αναλαμβάνει με προκήρυξη την ευθύνη. Στις 6 Μαϊου σημειώνεται αιματηρή ληστεία σε Σούπερμάρκετ και στις 15 Μαΐου στου Γκύζη η ίδια οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη μετά απο συμπλοκή με τη δολοφονία τριών αστυνομικών και του αντιεξουσιαστή και μέλους της Αντικρατικής Πάλης, Χρήστου Τσουτσουβή. Οι Αβραάμ Λεσπέρογλου και ο Γιαννης Μπαλάφας αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι και στις 22 Μαϊου τους αποδίδεται κατηγορητήριο, για συμμετοχή στην ένοπλη συμπλοκή.
Ασκείται (01/11 1985) Ποινικη Δίωξη στον Λεσπέρογλου για την εκτέλεση του Εισαγγελέα Θεοφανόπουλου, τη ληστεία στο σούπερ μάρκετ και την δολοφονία των Αστυνομικών μετα τη συμπλοκή στου Γκύζη. Ο Λεσπέρογλου, φυγάς 14χρονια στο εξωτερικό, το Δεκέμβρη του 1999 όταν η κατάσταση της υγείας της μητέρας του, η οποία ζούσε στην Αθήνα, επιδεινώθηκε, επέστρεψε στη χώρα με πλαστό διαβατήριο, και συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, καταδικάζεται στις 24 Μαΐου του 2000 σε επιπλέον 3,5 χρόνια φυλακή για ανυποταξία, από το Στρατοδικείο του Ρουφ και μετάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις δικές που ακολούθησαν, ο Γιάννης Μπαλάφας είχε αθωωθεί για τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί με το Λεσπέρογλου να επιδιώκει επίσης απαλλακτική απόφαση.
Στις 25 Οκτωβρίου 2000 καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Αθηνών σε 17 χρόνια φυλάκιση για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυφύλακα Ψαρουδάκη στα Εξάρχεια το 1982, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Το Νοέμβριο του 2001 αφέθηκε ελεύθερος, έπειρα από περίπου δύο χρόνια κράτησης, καθως στο Εφετείο στις 20 Ιουνίου του 2001 ο Λεσπέρογλου μείωσε τος ποινές του και κρίθηκε αθώος, από τους τέσσερις ενόρκους, για τις υποθέσεις Θεοφανόπουλου, Σκλαβενίτη και τη συμπλοκής στου Γκύζη.
Στις 6 Νοεμβρίου το Στρατοδικείο δέχτηκε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής καθώς ο Λεσπέρογλου είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής κι έλαβε υφ όρων απόλυση απο τις Φυλακές.
Ο Εισαγγελέας Δημόπουλος, στις 7 Ιουνίου του 2001 άσκησε αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης, για τη δολοφνία του Εισαγγελέα Ψαρουδάκη με το σκεπτικό πως δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη απο τους Δικαστές η καταδίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, και το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου την κάνει αποδεκτή. Η επανεκδίκαση της έφεσης ορίζεται στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001.
Εν μέσω των συλλήψεων της 17 Νοέμβρη με κατηγορίες για τρομοκρατία, συλλαμβάνεται εκ νεου ο Αβραάμ Λεσπέρογλου και μεταγεται στις φυλακές Κορυδαλλού στις 4 Αυγούστου 2022. Όπου τον Σεπτέμβρη απορρίπτεται και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης φυλάκισης του από το Εφετείο.
Τον Σεπτέμβρη του 2002 η ψήφος των ενόρκων επικράτησε των τριών Δικαστών και το Δικαστήριο έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία τον Αβραάμ Λεσπέρογλου για την απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα Γ. Ψαρουδάκη το 1982 στα Εξάρχεια.
Ως νομικοί συμπαραστάτες του, δήλωσαν παράσταση, ο Γιάννης Ραχιώτης και ο Σπύρος Φυτράκης.
Ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, γεννήθηκε το 1955 και κατά τη διάρκεια της χούντας ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Μετά από σύντομη παραμονή στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στην Αθήνα, ενεργός σε πράξεις του αντάρτικου πόλης κατά τη δεκαετία του 1980.