Στο ΜΟ Σύρου, εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, από το σύντροφό της, καθ ομολογίαν δράστη Δημήτρη Βέργο, ενώ είχαν μεταβεί σε ολογιοήμερες διακοπές στη Φολέγανδρο
Την Τρίτη (08/11) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σύρου έχει προσδιοριστεί η δίκη του 30χρονου Δημήτρης Βέργος, καθ΄ομολογίαν δράστη δολοφονίας της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου στη Φολέγανδρο, το καλοκαίρι του 2021 στη Φολέγανδρο. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Νάξου, ο καθ ομολογίαν δολοφόνος θα δικαστεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς υιοθέτησε πλήρως την Εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος είχε επίγνωση των πράξεων του.
«Η δίκη γίνεται ένα χρόνο και μερικούς μήνες μετά, γιατί έπρεπε να επισημανθούν κάποια πράγματα, όπως ότι αυτός δεν έχει κανένα ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία αυτή για μας, για όλη την οικογένεια και για τα παιδιά μου και τον σύζυγό μου. Είχαμε υποβάλει το αίτημα, η δίκη να γίνει σε κάποιο από τα Δικαστήρια εδώ στην Αθήνα και όχι στη Σύρο. Δεν έγινε δεκτό οπότε θα πρέπει να μεταφερθούμε όλοι εκεί«
»Πώς μπορεί κάποιος να αντικρίσει με δύναμη και σθένος έναν άνθρωπο που αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού του; Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουμε. Δεν ξέρω τι μας περιμένει. Μαζεύουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να σταθούμε σε αυτό το παιδί απέναντι στη Γαρυφαλλιά μας, να τη δικαιώσουμε, όσο γίνεται βέβαια και εκείνη και εμάς. Γιατί δικαίωση για μας θα ήταν να γυρίσει πίσω στο παιδί μας που δυστυχώς δεν γίνεται», δήλωσε στην ΕΡΤ η μητέρα της του θύματος Αλεξάνδρα Μάκου.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί το έγκλημα προμελετημένο ανέφερε, «Εάν με ρωτάτε γιατί το έκανε, δεν υπάρχει απάντηση σε ένα γιατί. Δεν αφαιρούμε μια ανθρώπινη ζωή. Συγγνώμη δεν έχει ζητήσει έως σήμερα ο δράστης αλλά και δεν θεωρώ πως έχει νόημα η συγγνώμη του. Δεν θέλω να μου πει συγνώμη, θέλω να γυρίσει το παιδί μου πίσω που δεν γίνεται. Οπότε η συγνώμη για μένα δεν έχει κανένα νόημα»
«Όσα γνώριζα γι’ αυτόν ήταν μέσα από την κόρη μου. Μου είχε μιλήσει για εκείνον. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτόν. Θέλω η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, γιατί εμείς όλες οι οικογένειες που έχουμε χάσει τα παιδιά μας, που μας τα πήραν έτσι, περιμένουμε μια δικαίωση από την πολιτεία και από το κράτος. Και αυτή η δικαίωση δεν είναι μόνο για τα δικά μας παιδιά. Θέλω να καταλάβετε ότι αυτή η δικαίωση είναι για όλα τα παιδιά, γιατί χθες ήταν το δικό μου παιδί και εύχομαι πραγματικά από την πρώτη στιγμή και το ευχόμουν, να είναι το τελευταίο και να είμαι και τελευταία μάνα, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν έχει σταματημό».
«Αυτή η δικαίωση αφορά όλους μας και ζούμε σε μια κοινωνία που βλέπει ατιμωρησία. Βλέπω ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη, οπότε πρέπει να το ισορροπήσουμε αυτό, γιατί υπάρχει ένας αναβρασμός στην κοινωνία μας, που δημιουργεί και βίαιες συμπεριφορές από τον κόσμο. Θέλουμε τα ισόβια να είναι ισόβια. Γιατί να έχει το δικαίωμα και να μιλάμε συνεχώς για τα δικαιώματα των δολοφόνων και να μη μιλάμε και για το δικαίωμα το δικό μας να μην αντικρίσουμε πάλι αυτό τον άνθρωπο; Και θέλετε να μου πείτε ότι αυτός ο άνθρωπος που έκανε ένα έγκλημα με τα χέρια του, επειδή «του χάλασε η φάση» όταν θα βγει έξω πάλι, δεν θα του «ξαναχαλάσει η φάση;» .
«Τα παιδιά μας δεν επιστρέφουν, όμως η δικαίωση πρέπει να είναι δικαίωση και όχι μόνο για τα παιδιά μας, για την ελληνική κοινωνία. Είναι θέμα που αφορά όλη την κοινωνία. Δεν αφορά μόνο την οικογένεια της Γαρυφαλιάς» .