Η εσπερίδα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου «Ενδοοικογενειακή Βία, από τη θεωρία στην πράξη», πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα
Η 35χρονη αλλοδαπής, μητέρας τριών ανήλικων παιδιών, μέχρι πρότινος ζούσε με το σύζυγό της, σε χωριό νομού της Κρήτης, υπομένοντας συστηματικά την κακοποιητική του συμπεριφορά, ψυχικά και σωματικά.
«Μέχρι και βραστό νερό είχε ρίξει στο κορμί της και όταν μετέβη στο νοσοκομείο, είπε ψέματα ότι ήταν ατύχημα, ότι το έριξε μόνη της, το λούστηκε… Δεν είχε κανένα να την υποστηρίξει. Η οικογένεια του συζύγου δήθεν την «κατανοούσε», αλλά την συμβούλευε να κάνει υπομονή για να μη διαλύσει το σπιτικό της. Το ήδη διαλυμένο. Φανταστείτε ότι ακόμα και στην συγκομιδή των ελιών και ενώ εκείνη έσκυβε για να μαζέψει τα δίχτυα, εκείνος την κλωτσούσε από πίσω και έπεφτε στο έδαφος. Και όλα αυτά μπροστά στα παιδιά τους. Η γυναίκα εργαζόταν αλλά τής έπαιρνε όλα τα χρήματα. Μία ημέρα και όσο εκείνος απουσίαζε στη δουλειά, κάλεσε ένα ταξί, έβαλε σε μία τσάντα τα στοιχειώδη, πήρε τα παιδιά και έφυγε. Δεν πήγε στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής της περιοχής της. Άλλαξε νομό. Φοβήθηκε μην πέσει σε κάποιον γνωστό ή «στραβώσει» κάτι. Έτσι έφθασε στο Γραφείο μας. Έδωσε κατάθεση. Μας περιέγραψε πολλά περιστατικά, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να την είχαν οδηγήσει στο θάνατο. Η άμεση παρέμβαση των αρχών οδήγησε στη διάσωση αυτής της γυναίκας, η οποία μετέβη με τα παιδιά της σε δομή εκτός Κρήτης. Ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μάτια αυτής της γυναίκας. Το μόνο που ζητούσε ήταν να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο πρωτίστως για τα παιδιά της και μετέπειτα για εκείνη…».
Ήταν η αναφορά στην εισήγηση της Αστυνόμου Β’, Αγγελικής Μπερνιδάκη, επικεφαλής του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Ηρακλείου, το βράδυ της Παρασκευής (14/03), συμμετείχε στην εσπερίδα. Όπως ανέφερε η Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, μόνο το 2024, 27 γυναίκες στο Ηράκλειο φιλοξενήθηκαν σε “ασφαλείς δομές” (σσ σπίτια φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες), 40 γυναίκες μεταφέρθηκαν με περιπολικά στον ιατροδικαστή, πολλές περισσότερες μεταφέρθηκαν συνοδεία αστυνομίας στα σπίτια τους ή τους παρείχαν φύλαξη ή επιτήρηση στα σπίτια, κρίνοντας ότι διατρέχουν κίνδυνο.
Η Αστυνόμου Β’, Αγγελικής Μπερνιδάκη, είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που λειτουργεί την τελευταία διετία πρωτοποριακά στην Εισαγγελία Ηρακλείου. Είναι πλαισιωμένη από επιστήμονες και Φορείς- της Εισαγγελίας, της ΕΛ.ΑΣ, του ΕΛΜΕΠΑ, του Συλλόγου Κακοποιημένων Γυναικών και του ΚΕΘΕΑ καθώς επίσης, συμμετέχουν κοινωνικοί λειτουργοί. Μέσα από μία πλατφόρμα ασφαλείας, η ομάδα αναλύει τα προφίλ των θυτών, βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών και αναδεικνύει καταστάσεις στο ενδεχόμενο υποτροπής, σε αποτροπή ένα περιστατικό να μετεξελιχθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Ευστρατία Μεγγέ, η οποία επίσης συμμετέχει στην διεπιστημονική ομάδα, όπως και η Αστυνόμος της ΕΛ.ΑΣ υπογράμμισαν τη συμβολή ανάλογων ομάδων πανελλαδικά.
«Η αδήριτη ανάγκη που μας έφερε απόψε όλους εδώ είναι αυτή της διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από τους ειδικούς της πρώτης γραμμής, τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους, τους κοινωνικούς λειτουργούς.. Αυτούς δηλαδή που καλούνται να έρθουν σε επαφή με το θύμα, τον θύτη, ακόμα και καμιά φορά με τα ανήλικα παιδιά τους..» τόνισε η Εισαγγελέας στην σύντομη ομιλία της.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Ευστρατία Μεγγέ, τόνισε ότι τα ενδοοικογενειακά περιστατικά σαφώς και δεν είναι εύκολα στη διαχείριση τους. «Υπάρχει ένταση, επανάληψη, χειριστική συμπεριφορά προς το θύμα που πολλές φορές ανακαλεί την αρχική καταγγελία. Όλα αυτά απαιτούν μία πολύπλευρη προσέγγιση πρόληψης αλλά και καταστολής σε ιδιαίτερα επικίνδυνες περιπτώσεις» ενώ επεσήμανε ότι με τη λειτουργία της διεπιστημονικής, υπάρχει πλέον κώδικας επικοινωνίας, υπάρχουν δομημένες ενέργειες και άμεση ενημέρωση.
______
* cretalive.gr, Ευαγγελία Καρεκλάκη