LIVE το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ παρουσιάζει ως είχε προαναγγείλει, το πόρισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο θα σταλεί στον Εφέτη Ανακριτή προκειμένου να περιληφθεί στη δικογραφία

Σε εξέλιξη (27/02-10.00) η παρουσίαση του πορίσματος (όλη η έκθεση στα Αγγλικά) από από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει ανακοινώσει ότι θα γνωστοποιήσει τα πορίσματά του για τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, την μη αξιοποίηση των κονδυλίων για τη βελτίωσή του, αλλά και τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη που ακολούθησε της σύγκρουσης των τρένων.

 

Κατά την έναρξη της ανακοίνωσης από την επιτροπή του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα της τραγωδίας.

Στο πόρισμα 160 σελίδων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (στα Αγγλικά) σημειώνεται ότι η έναρξη της έρευνας έχει αφετηρία το 2023 και με πρώτο σημείο αναφοράς περίπου 1.5 χρόνο μετα, το Σεπτέμβριο του 2024 όπου συγκεντρώθηκαν τα πρώτα στοιχεία προς μελέτη.

Ο ΕΔΟΑΣΣΑΜ αναγνωρίζει ότι ένα χρόνο μετά προκυπτει η διαπίστωση απώλειας στοιχείων με την υπόθεση να είναι σε εξέλιξη από τη Δικαστική Αρχή σε διερεύνηση της υπόθεσης. Καθώς η απόφαση για μπάζωμα στο χώρο του δυστυχήματος, κρίνεται ότι προκάλεσε απώλεια κρίσιμων στοιχείων ως προς τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η μεθοδολογία ήταν πλήρης καθώς υπήρξε μελέτη με μοντέλα και τεχνολογία και αυτοψία χώρου με εστίαση σε ευρήματα και αποδεικτικά στοιχεία όπως συγκεντρώθηκαν.

Στο συμπέρασμα που καταλήγει το πόρισμα αποδίδει σοβαρές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, αναφέρεται στις στρεβλώσεις και τις παγιωμένες αντιλήψεις στη λειτουργία του Ελληνικου κράτους, καθως διαπιστώνεται ανικανότητα, ελλείψεις, αδιαφορία, σαθρότητα, αναξιοκρατία και απουσία σοβαρών ελέγχων, σε συνδυασμό με συγκυρίες και προσπαθεια επικάλυψης προγενέστερων λαθών, μέχρι το σιδηροδρομικο δυστύχημα των Τεμπών.

Ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι στην Ελλάδα επί σειρά ετών γίνονται «αβελτηρίες και εγκληματικά λάθη». Επίσης αναφέρθηκε, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θέλησε να συνδράμει στις έρευνες με τρεις Ειδικούς σε διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων ωστόσο τελικά έδωσαν παρουσία δύο Ερευνητές.

Όπως διακριβώθηκε, τη βραδιά του δυστυχήματος ο Οργανισμός ήταν ανύπαρκτος, καθώς η πιστοποίηση δεν ήταν επαρκής για τους νέους σταθμάρχες οι οποίοι δούλευαν σε εξαντλητικά ωράρια, με τους παλαιότερους με εμπειρία να έχουν δεξιότητες μείωσης των λαθών.

[Υποκείμενοι παράγοντες] Η διαχρονική απόφαση του ελληνικού κράτους να εγκαταλείψει τον σιδηρόδρομο και τα Μνημόνια οδήγησαν στην αποψίλωση του ΟΣΕ – έλλειψη προσωπικού από το 2010, δεν υπήρχε χρηματοδότηση, δεν υπήρχε προληπτική συντήρηση σηματοδότησης- δυναμικό που ασχολούνταν με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, συνεισέφεραν αποφασιστικά στο δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως διαπιστώνετε, υπήρξαν λάθη

– από τον πρώτο αμεσα εμπλεκόμενο, τους χειρισμούς του Σταθμάρχη βάρδιας.

– στη διαχείρισης από τον ΟΣΕ, τη Hellenic Trains με αδράνεια τους σε συστάσεις κατ’ επανάληψη για βελτίωση τής κατάστασης σε θέματα ασφαλείας και μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί, στα οποία επέδειξαν πλήρη αδιαφορία. 

– απουσία αξιολόγησης προσωπικού στις επιχειρήσεις των ΟΣΕ και Hellenic Trains.

– ελλειπή μέτρα ασφάλειας στους συρμούς και παλαιότητά τους παρά το οτι τα βαγόνια είχαν εκσυγχρονιστεί

– ελλειπής αξιολόγηση [από την κρατική υπηρεσία ποιοτικού ελέγχου] σε σημεία του δικτύου που επέτρεψαν τη λειτουργία των συρμών αγνοώντας ή μην εντοπίζοντας σοβαρά θέματα ασφαλείας. 

Ο Κωνσταντίνος Καπετανίδης, προϊστάμενος της Μονάδας Διερευνήσεων ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ανέφερε ότι η σύγκρουση των δύο τρένων ήταν σφοδρότατη και σημειώθηκε γιατί έβαλαν τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή.

Κατά την ημέρα που καταγράφεται το θανατηφόρο δυστύχημα, υπήρχαν προβλήματα στο δίκτυο του ΟΣΕ με συνέπεια καθυστερήσεις και αλλαγή στο δίκτυο κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών (γραμμές σιδηροδρόμου). Το προσωπικό εργαζόταν πέρα από το όριο, δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να έχει δύο και τρία ρεπό τον μήνα. Ο ΟΣΕ δεν είχε εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες του, ενώ η ΡΑΣ έκανε συχνά επιθεωρήσεις αλλά όχι σωστά προσανατολισμένες.

Στο δυστύχημα, η διαχείριση των ικανοτήτων των σταθμαρχών του ΟΣΕ, είχε πολύ βασικό ρόλο. Ο Σταθμάρχης λειτούργησε υπό συναισθηματική φόρτιση, καθώς είχε προηγηθεί λάθος που είχε διαπιστωθεί από τον οδηγό αμαξοστοιχίας και απετράπη σιδηροδρομικό δυστύχημα σε εκτέλεση δρομολογίου 2597 Θεσσαλονίκη- Αθήνα.

Όταν ο Σταθμάρχης έδωσε την εντολή εκκίνησης στην αμαξοστοιχίας, μετά την αλλαγή της ροής κυκλοφορίας, ο οδηγός δεν επανέλαβε την εντολή και απάντησε με “ναι”, κινήθηκε σε 1400μέτρα όταν βρήκε σε διαγώνιο τις γραμμές και πάλι δε σταμάτησε -συνέχισε την πορεία του – για να ρωτήσει το Σταθμάρχη.

[Επι του πεδίου] Προκύπτει μηδενική συνεργασία των Υπηρεσιών πρωτης ανταπόκρισης και πλήρης απουσία πρωτοκόλλου και διαδικασιών κατά την επιχείρηση διάσωσης  [σσ απουσία ΙC- Incident Commandew System, στο βασικο μοντελο διαχειρισης Κρισεων, καθως στο πρωτοκολλο συντονισμού, αναφέρεται ρητά η παρουσία IC Commander ο οποίος ορίζεται και ειναι πανω από όλους τους επικεφαλής των εμπελκομενων Υπηρεσιων] καθώς η κάθε Υπηρεσία ηθελε να διατηρεί αυτοτελεια με συνεπεια να προκύψει έλλειψή και απώλεια σοβαρών στοιχείων, που επηρρέασαν τον τόπο του δυστυχήματος καθώς και τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με το μηχανισμό τραύματος των θυμάτων.

«Σε άγνωστο χημικό υλικό οφείλεται η έκρηξη»

«Η επιθεώρηση του τόπου δυστυχήματος δεν έγινε όπως έπρεπε, για να προσδιορίσουμε κατόπιν αυτού τον τύπο του καυσίμου που προξένησε την πυρόσφαιρα. Αυτό που επίσημα μεταφερόταν στο τρένο και οι μηχανές του τρένου δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτή την πυρόσφαιρα».

[Για την πυρκαγιά] Η πρώτη λάμψη αναφέρεται ως ηλεκτροβολταϊκό τόξο (“electric arc”) και ακολούθησε ανάφλεξη (όχι έκρηξη) που προκλήθηκε πιθανώς από βραχυκύκλωμα. Ακολούθησαν άλλες δύο αναφλέξεις και η εξέλιξη καύσης της πυρκαγιάς ως το βαγόνι στο οποίο λειτουργούσε το εστιατόριο. Στην έκθεση εκτιμάται και ο χρόνος για την κάθε λάμψη και φλόγα [σσ εξεταστηκε βιντεοληπτικο απο τη δικογραφία που δεν έχει δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ] από κάμερες κυκλοφορίας με χρονοσήμανση. Επισημαίνει ότι η ανάφλεξη ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης και ο ρόλος της ήταν σημαντικός αλλά όχι το κυρίως αίτιο της φωτιάς.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος μέλος της επιτροπής, απευθύνθηκαν σε ερευνητικό κέντρο της Σουηδίας, το οποίο γνωμοδότησε για την πυρόσφαιρα, για το τι μπορούσε να προκαλέσει την ενέργεια που προκάλεσε τη μηχανική στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Συστήνοντας ωστόσο προς όλους τους εμπλεκόμενους  (σσ ΜΜΕ) να διαβάσουν το πόρισμα πριν προβούν σε οποιαδήποτε δημόσια παράθεση και κρίση.

Εντοπίζονται δυο εστιες φωτιας με έναρξη στο ΙC62 [οχι στην εμπορικη]- Στην πρώτη έναρξη πυρκαγιάς ως κύρια αιτία αναφέρεται το πόρισμα στα έλαια σιλικόνης που εντοπίζονται στην εμπορική αμαξοστοιχεία όπως απελευθερώθηκαν από το μετασχηματιστή λόγω της σύγκρουσης. Η δεύτερη φωτιά στο εστιατόριο αποδίδεται με πιθανότερη αιτία τα έλαια που διασκορπίστηκαν στο χώρο και αναμείχθηκαν με τα εύφλεκτα υλικά (κοινούς υδρογονάνθρακες του αναφέρει) στα συντρίμια καθώς αλλάζει το χρώμα και η σύσταση της φλόγας.  Ο όγκος των κοινών υδρογονανθράκων με αναπαράσταση σε ειδικό μοντέλο υπολογίζεται στους 2,5 τόνους αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί όπως σημειώνεται στο καταληκτικό συμπέρασμα του πορισματος.

Τα περισσότερα από τα θύματα οφείλονται στις επιπτώσεις της σύγκρουσης (κινηματική τραύματος). Από τα θύματα, ενδείξεις ότι πέντε με επτά άτομα κατέληξαν εξαιτίας της φωτιάς.

«Δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν τώρα οι σιδηρόδρομοι είναι ασφαλείς»

«Δε μπορούμε να απαντήσουμε εάν τώρα οι σιδηρόδρομοι είναι ασφαλείς γιατί δεν αποτελούσε αντικείμενο της έρευνάς μας», απάντησε Βέλγος ειδικός σε ερώτηση ανταποκριτή του Al Jazeera.

Στις επαναλαμβανομενες ερωτήσεις με προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων, αναφέρθηκε δια λόγου κατ’ επανάληψη, οτι καμία συγκάλυψη δεν υπήρξε. Επίσης αναφέρθηκε ότι το έργο της τιμωρίας των ενόχων ανήκει στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν είναι ερευνητικό αντικείμενο στο πόρισμα που εκπόνησε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Συνήγορος συγγενών θανόντων και παθόντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών είχε υποβάλλει την προηγούμενη ημέρα (26/02) να μετατεθεί η ανακοίνωση του πορίσματος για τα Τέμπη από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με αιτιολογικό τις επικείμενες συγκεντρώσεις της ερχόμενης Παρασκευής, 28 Φεβρουαρίου 2025, το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Αναμένονται ακόμη δύο πορίσματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τα έλαια σιλικόνης και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για τα τρία βίντεο.