Η αγόρευση της Εισαγγελέως της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, επί της ενοχής ή μη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας της με το Μάνο Δασκαλάκη
Ημέρα Κρίσης για την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου με την αγόρευση και πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας. Από την έναρξη της αγόρευσής της, η Λειτουργός της Δικαιοσύνης, αντικρούει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που έχει αναπτύξει κατα τη διάρκεια της δίκης της, η Ρούλα Πισπιρίγκου, αρνούμενη τις κατηγορίες ως δραστιδα σε δολοφονία για τις κόρες της Μαλένα και Ίριδα.
«Η κατηγορουμένη δεν βίωσε καμία θλίψη για την απώλεια της Μαλένας. Το μόνο συναίσθημα που είχε μετά το θάνατό της ήταν το άγχος της για την αιτία θανάτου που θα κατέγραφε η ιατροδικαστής. Μόνο για αυτό ανησυχούσε» ανέφερε- μεταξύ άλλων- η Εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Κατά την Εισαγγελέα, οι γιατροί δεν επέδειξαν καθυστέρηση να μεταβούν στο δωμάτιο της Μαλένας προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάνηψη, ενώ επεσήμανε οτι η κατηγορούμενη μητέρα δεν παραπονέθηκε όταν κατέληξε το παιδί της για ευθύνη των ιατρών του «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ όπως έκρινε ουτε βίωσε και κάποια θλίψη για το θάνατό της.
Με αναφορά στην Ρούλα Πισπιρίγκου σημείωσε, «Ο τρόπος ζωής που ακολουθούσε η κατηγορούμενη μετά το θάνατο της Μαλένας δεν συνάδει με το πένθος. Κάνανε συνεδρίες με το Δασκαλάκη σε ψυχολόγο για να επιλύσει προβλήματα του γάμου της, όχι για ζητήματα που αφορούσαν στη ψυχολογική στήριξη της Τζωρτζίνας που έχασε την αδελφή της».
Στην υπόθεση θανάτου της 3,5 ετών Μαλένας η Εισαγγελέας παρέθεσε διεξοδικά το υγειονομικό ιστορικό της, μέχρι να διαγνωστεί με ιάσιμη, κατά τους γιατρούς, λευχαιμία και να εισαχθεί στο νοσοκομείο «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» για θεραπεία. «Η Μαλένα δεν εντάχθηκε στη κατηγορία του υψηλού κινδύνου» ανέφερε επικαλούμενη τις καλές τιμές στις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονταν συνεχώς η ασθενής. Σχετικά με την χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε η Μαλένα, η Εισαγγελέας σημείωσε πως οι γιατροί ακολούθησαν το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, όπως ανέφερε, ακολουθείται σε όλο τον κόσμο για τα παιδιά που νοσούν. «Δεν διαπιστώθηκε καμία αρρυθμία στη καρδιά της Μαλένας, το ήπαρ λειτουργούσε άψογα» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Δεν έγινε καμία αναφορά δε από τους γονείς στους γιατρούς για κάποια παθολογική κατάσταση που μπορεί να αντιμετώπιζε το παιδί» ανέφερε η Εισαγγελέας και επεσήμανε οτι μετά τη χορήγηση της χημειοθεραπείας, «Στις 12 Απριλίου οι εξετάσεις οι ηπατολογικές ήταν άριστες. Το παιδί όμως πεθαίνει την επόμενη ημέρα με ένα ήπαρ κατεστραμμένο».
«Η κλινική της κατάσταση ήταν άριστη και μάλιστα έπαιζε στον παιδότοπο» ανεφερε η Εισαγγελέας για την ημέρα θανάτου της Μαλένας, καθώς επικαλέστηκε τις καταθέσεις των γιατρών που την εξέτασαν 4,5 ώρες πριν το θάνατό της. «Ξαφνικά η γιατρός, η κ. Νικήτα βλέπει αναστατωμένη τη Ρούλα Πισπιρίγκου να πηγαίνει, όχι τρέχοντας, προς το μέρος τους. Τους πλησίασε, χωρίς να φωνάζει, σύμφωνα με τις καταθέσεις, και τους είπε «τρέξτε, τρέξτε το παιδί είναι μπλε, χτυπάει η αντλία». Η νοσηλεύτρια και η γιατρός βρέθηκαν σε δευτερόλεπτα στο δωμάτιο. Η Μαλένα ήταν στραμμένη προς το παράθυρο αλλά πολύ χαμηλά στο κρεβάτι. Η γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν άσφυγμη, ωχρή, απνοϊκή και κατάλαβε ότι το παιδί είχε πεθάνει».
«Η ομάδα της ΜΕΘ έφτασε εντός ολίγων λεπτών στο δωμάτιο της Μαλένας. Η ΚΑΡΠΑ διήρκησε 45 λεπτά. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για τα μετάβαση στο δωμάτιο είναι 8 με 10 λεπτά», ανέφερε η Εισαγγελέας επικαλούμενη τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δίκη. «Ουδεμία δυσαρέσκεια εξέφρασε τότε η κατηγορουμένη για τους χειρισμούς των γιατρών και των νοσηλευτών. Αντίθετα, τρεις ώρες μετά το θάνατο του παιδιού, τους ευχαριστεί και τους χαρίζει και προσωπικά αντικείμενα της Μαλένας» σημείωσε.
«Δεν βίωνε θλίψη»
Ξατά την Εισαγγελέα δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο ότι η κατηγορούμενη βίωνε θλίψη για το θάνατο της Μαλένας και ότι αυτή επέφερε ρήξη στο γάμο της με τον Μάνο Δασκαλάκη, όπως η ίδια είχε αναφέρει στην απολογία της. «Εάν η κατηγορούμενη βίωνε βαριά θλίψη, όπως μας είπε, δεν θα εκδήλωνε επιθυμία να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ιταλία ένα μήνα μετά το θάνατο της Μαλένας» (..) «Δεν το κατακρίνω, απλά το παραθέτω για να πω ότι δεν προκύπτει αυτό που μας είπε. Πραγματικά είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα κρίνω τον τρόπο που θέλει να πενθήσει ένας γονιός για την απώλεια του παιδιού του. Πλην όμως ο τρόπος ζωής που ακολουθούσε η κατηγορούμενη μετά δε συνάδει με το πένθος. Κάνανε συνεδρίες με το Δασκαλάκη σε ψυχολόγο για να επιλύσει προβλήματα του γάμου της, όχι για ζητήματα που αφορούσαν στη ψυχολογική στήριξη της Τζωρτζίνας που έχασε την αδελφή της. Η κατηγορούμενη ουδεμία θλίψη βίωνε. Το μόνο συναίσθημα που είχε ήταν το άγχος της για την αιτία θανάτου που θα κατέγραφε η ιατροδικαστής για τη Μαλένα. Ανησυχούσε για αυτό».
«Επί τρία χρόνια οι γονείς δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να λάβουν γνώση της δικογραφίας και της αιτίας θανάτου του παιδιού τους, ιδίως η μητέρα που αγωνιούσε για τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Κανένας, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος σήκωσαν τηλέφωνο να μάθουν για την αιτία θανάτου του παιδιού τους. Ουδέποτε προσέφυγε σε ένα δικηγόρο να ζητήσει να κάνει μήνυση κατά των γιατρών για παραλείψεις τους, τις οποίες επικαλέσθηκε όψιμα», ανέφερε η Εισαγγελική Λειτουργός και παρέθεσε αναλυτικά στο εύρημα της κενοτοπιώδους εκφύλισης που εντοπίστηκε στα κύτταρα της ασθενούς, η οποία αποδίδεται (και) σε έλλειψη οξυγόνου.
Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας άφησε βαρύτατες αιχμές για την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία είχε αποδώσει το θάνατο της Μαλένας σε ηπατική ανεπάρκεια, αναφέρθηκε εκτενώς στην επικοινωνία της Ρούλας Πισπιρίγκου με την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία στο πόρισμα της, απέδωσε το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια. «Η επικοινωνία της ιατροδικαστή Τσάκωνα και της κατηγορουμένης επιβεβαιώνεται και από μηνύματα που έστελνε η κατηγορουμένη στο Δασκαλάκη» (..) «Μας είπε εδώ η κ. Τσάκωνα, έπειτα από πέντε χρόνια, ότι εντόπισε ένα ωχρό ήπαρ. Γιατί δεν το κατέγραψε στην έκθεσή της;».
Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς στην έκθεση των Ιατροδικαστων Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα κατέληξαν από ασφυξία με απόφραξη των αεροφόρων οδών.
«Είναι τραγικό. Ένας ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών να προβαίνει σε ένα υποθετικό συλλογισμό; Να λέει δηλαδή αυτό φαντάστηκα ως αιτία θανάτου αυτό έγραψα. Μα έχεις να κάνεις με ένα παιδί 3,5 ετών. Η κυρία Τσάκωνα συνέταξε δηλαδή ένα πόρισμα χωρίς να γνωρίζει την εικόνα του παιδιού λίγο πριν φύγει από τη ζωή, ούτε τα φάρμακα που ελάμβανε» (..)
«Είναι δυνατόν ένας ιατροδικαστής που υπηρετεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών να ομολογεί ότι λειτούργησε κατά φαντασίαν; Χωρίς να απευθυνθεί στους γιατρούς του «Ελπίδα»; Στην κατηγορούμενη μητέρα ανέφερε ότι «μόνο ο Θεός ξέρει από τι πέθανε το παιδί σου». Θεωρώ ότι είναι τραγικό. Ένας ιατροδικαστής να προβαίνει σε ένα υποθετικό συλλογισμό; Αυτό, δηλαδή, φαντάστηκα αυτό έγραψα. Μα έχεις να κάνεις με ένα παιδί 3,5 ετών. Συνέταξε δηλαδή ένα πόρισμα χωρίς να γνωρίζει την εικόνα του παιδιού λίγο πριν φύγει από τη ζωή ούτε τα φάρμακα που ελάμβανε. Επιπροσθέτως αφού δεν ήταν δυνατόν να τεκμηριώσει την αιτία θανάτου γιατί δεν ανέγραψε στην έκθεσή της «αδιευκρίνιστη αιτία θανάτου» και έγραψε ηπατική ανεπάρκεια; (…) Δεν γνώριζε ούτε πόση ώρα υποβλήθηκε το παιδί σε ΚΑΡΠΑ. Δεν πήρε ένα τηλέφωνο να ρωτήσει ποια ήταν η κλινική εικόνα του παιδιού, θεώρησε δεδομένο ότι το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη λόγω της τοξικότητας της χημειοθεραπείας. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα ότι μπορεί να πεθάνει κάποιος από ηπατική ανεπάρκεια αιφνιδίως όπως με την ανακοπή καρδιάς. Είναι μια νέα γνώση που αποκόμισα από την κ. Τσάκωνα. Όφειλε να τεκμηριώσει και επιστημονικά την αιτία θανάτου. Γιατί δεν ανέγραψε αυτό που είπε εδώ μετά από τέσσερα χρόνια; Ότι δηλαδή η ηπατική ανεπάρκεια προκλήθηκε από ηπατοτοξικότητα;».
Η Εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευσή της- χωρίς να έχει καταλήξει επί της ενοχής ή μη – για την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου ως προς τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας και εν συνεχεία αναμένεται η πρότασή της για το θάνατο της μικρότερης αδελφής της Ίριδας.