John Kiriakou: «Στις ΗΠΑ ο κίνδυνος προέρχεται από ακροδεξιές πολιτοφυλακές. Στην Ελλάδα αφορά αριστερές εξτρεµιστικές οµάδες»- «Οι ΗΠΑ θα στήριζαν Ελλάδα σε πιθανή σύγκρουση με Τουρκία»

Ο Ελληνοαμερικάνος αναλυτής, πρώην αξιωματικός της CIA John Kiriakou, παραχώρησε συνέντευξη και αναφέρεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και στις προκλήσεις της διεθνούς ασφάλειας

Έχει διατελέσει σε θέση Αξιωματούχου της CIA, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα κατά τη θητεία του στην Αθήνα από το 1998 έως το 2000, και παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Νάντια Αλεξίου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα (21/03), στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Ο πρώην αξιωματικός της CIA John Kiriakou, θα είναι μεταξύ των κεντρικών ομιλητών στο Intelligence & Security Forum (ISF) που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 11 Μαΐου 2025 στο Intercontinental Hotel της Αθήνας, συγκεντρώνοντας διακεκριμένους ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών.

– Πόσο ενεργές είναι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα;
John Kiriakou: Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

– Τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα πόσο πιθανό θεωρείτε να πραγματοποιηθούν;
J.K: Δεν πιστεύω ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη Γάζα θα υλοποιηθούν ποτέ. Πρώτον, η αναγκαστική απομάκρυνση ενός λαού από τη γη του συνιστά γενοκτονία και απαγορεύεται αυστηρά από τις διεθνείς συμβάσεις. Δεύτερον, ο Τραμπ έχει τη συνήθεια να μιλάει πριν σκεφτεί, και νομίζω ότι αυτό συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Τρίτον, οι αραβικές χώρες θα θεωρούσαν την εξαναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων στην Ινδονησία ή την Αλβανία –όπως έχει προταθεί– ως πράξη πολέμου.

– Στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών απασχολεί τη δημοσιότητα εδώ και καιρό. Γνωρίζετε κάτι για αυτό;
J.K: Λυπάμαι, αλλά αυτό συνέβη μετά την αποχώρησή μου από τη CIA και δεν έχω καμία γνώση επί του θέματος.

– Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ξένων χωρών; Και με ποιον τρόπο;
J.K: Η παρέμβαση της CIA στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών είναι μια πρακτική που ξεκίνησε το 1948, όταν η υπηρεσία επενέβη στις ιταλικές εκλογές για να αποτρέψει τη νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τις επόμενες δεκαετίες υπήρξαν δεκάδες παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο – όχι μόνο για να επηρεάσουν εκλογές, αλλά και για τη δολοφονία ξένων ηγετών, όπως στο Βιετνάμ, τη Χιλή, τη Γουατεμάλα και αρκετές αφρικανικές χώρες.

– Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας; Και σε μια τέτοια περίπτωση, ποια στάση θα κρατούσαν οι ΗΠΑ;
J.K: Ως Ελληνοαμερικανός (και Έλληνας πολίτης από το 2010), είμαι προκατειλημμένος σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι πιθανή. Ωστόσο, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα στήριζαν την Ελλάδα. Ναι, η Τουρκία είναι μεγαλύτερη χώρα και έχει στρατηγική σημασία, αλλά είναι επίσης ένας «πονοκέφαλος» για το ΝΑΤΟ, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κακές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

– Στη συνάντηση Ζελένσκι – Τραμπ – Βανς στις 28 Φεβρουαρίου, οι τόνοι ανέβηκαν μπροστά στις κάμερες. Υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτό το περιστατικό;
J.K: Αυτό ήταν ένα πολύ αμφιλεγόμενο περιστατικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω ότι ήταν προγραμματισμένο εκ των προτέρων, σαν να διάβαζαν ο Τραμπ και ο Βανς από ένα σενάριο. Ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει τη δική του προπαγάνδα, ότι είναι ένας «ειρηνοποιός» και ότι είναι μοναδικά ικανός να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δίκιο όταν λένε ότι αυτή η στάση κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φαίνονται αδύναμες και αναξιόπιστες ως σύμμαχος.

Στην Ελλάδα, η τρομοκρατία θεωρείται «κλειστό κεφάλαιο» μετά την εξάρθρωση της 17Ν. Ωστόσο, νέες ομάδες εμφανίστηκαν. Υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεδομένης και της μεταναστευτικής κρίσης;
J.K: Συμφωνώ ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας παντού – στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, η απειλή προέρχεται κυρίως από ακροδεξιές πολιτοφυλακές, ενώ στην Ελλάδα φαίνεται να επικεντρώνεται σε ακροαριστερές ομάδες. Καμία από αυτές τις ομάδες δεν έχει λαϊκή υποστήριξη.

– Πόσο ανησυχητική είναι η διαρροή ευαίσθητων δεδομένων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ειδικά μέσω εταιρειών όπως αυτή του Έλον Μασκ;
J.K: Αυτό είναι ένα σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα. Ορισμένες πληροφορίες πρέπει να παραμένουν απόρρητες – ιδιαίτερα οι ταυτότητες μυστικών πρακτόρων και οι μέθοδοι συλλογής πληροφοριών. Ο Έλον Μασκ και η ομάδα του έχουν κινηθεί τόσο επιθετικά που έχουν παραβιάσει επανειλημμένα νόμους περί απορρήτου.

Δ: Η αντιπάθεια ορισμένων, ακόμα και διασήμων, προς τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μυστικούς πράκτορες ή ακόμα και κράτη;
J.K: Δεν το νομίζω. Συνάντησα τον Ντόναλντ Τραμπ στο Mar-a-Lago πριν από δύο μήνες. Μου έκανε εντύπωση το πόσο ζεστός και φιλικός ήταν. Νομίζω ότι αντιμετωπίζει την αντιπαλότητα με χαλαρότητα.

Δ: Υπάρχει κάτι από τη θητεία σας στην Ελλάδα που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους Έλληνες και που θα τους εξέπληττε;
J.K: Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία 25 χρόνια. Οι Έλληνες πολίτες είναι σε καλά χέρια.

Δ: Γνωρίζετε κάτι για τη χρηματοδότηση της USAID σε Έλληνες δημοσιογράφους και ΜΜΕ, καθώς και για τη σχέση της με την Ελλαδική Εκκλησία;
J.K: Λυπάμαι, αλλά δεν έχω καμία γνώση για τη δράση της USAID στην Ελλάδα ούτε για την Ελλαδική Εκκλησία.

_______

* Συνέντευξη στη Νάντια Αλεξίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία” (19/03)