Ο «στρατηγός» που δόξασε το ελληνικό ποδόσφαιρο, άφησε την τελευταία του πνοή νοσηλευόμενος, μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη
Σε ηλικία 83 ετών, ο θρυλικός Μίμης Δομάζος, που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής (24/01).
Ο Μίμης Δομάζος νοσηλευόταν για τρίτη ημέρα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», μετά από αναταχθείσα ανακοπή που υπέστη εξω από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι.
Σε ανακοινωθέν του «Ερυθρού Σταυρού», αναφέρεται, «Ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος, παρά την εξάντληση των θεραπευτικών παρεμβάσεων, κατέληξε σήμερα Παρασκευή 24-01-2025 και ώρα 10:20 π.μ. λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Δυστυχώς το χρονικό διάστημα της εξωνοσοκομειακής ανακοπής έως την επαναφορά του στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας αποδείχθηκε καθοριστικό.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην εξαιρετική οικογένειά του, τις τρεις κόρες, την επί 40 έτη σύζυγό του και σε όλον τον κόσμο που τον αγαπούσε».
Ο Μίμης Δομάζος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες στα προσφυγικά των Αμπελοκήπων. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής. Σε ηλικία 13ετων έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται.
Οι επιδόσεις του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Ως δεξί εξτρέμ σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου 1958 ήταν ο πρώτος αγώνας του Μίμη Δομάζου. To 1959 ο τότε προπονητής των «πρασίνων», Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε την απόκτηση του, και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.
Θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του Αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.
Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.
Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Συνολικά έχει καταγράψει 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με την ομάδα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους και βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες ενω παραμένει στην κορυφή του σχετικού πίνακα.
Ειχε 50 φορές ως διεθνής στην Εθνική Ελλάδος και έχει σημειώσει 4 τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πρώτη του συμμετοχή στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης εναντίον της Δανίας.
Στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο ίδιο γήπεδο διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Στην ίδια διοργάνωση ανακηρύχθηκε ως σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια).
Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.