Η παραλία της Σωζόπολης στη Χαλκιδική έχει κριθεί πολυσύχναστη και κοσμική, με το ναυαγοσώστη Ακτής να έχει μεταβεί στο πόστο του νωρίτερα, επιλογή σωτηρία για λουόμενο ο οποίος κινδύνεψε από πνιγμό
Ο 76χρονος το πρωί της Παρασκευής (26/07) ειχε μεταβεί στη παραλία της Σωζόπολης, στη Χαλκιδική, για το μπάνιο του στη χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη και κοσμική παραλία με ναυαγοσωστική κάλυψη σε ωράριο (10.00-18.00)
Ο ναυαγοσώστης βρισκόταν ήδη στο πόστο του (9:40 π.μ.) στην παραλία της Σωζόπολης, στη Χαλκιδική- και αντιλήφθηκε τον κίνδυνο για τον 76χρονο λουόμενο, κατά την έξοδό του από τη θάλασσα, καθως γλίστρησε και έπεσε στο νερό χωρις δυνατότητα να σηκωθεί και βυθιστηκε στο νερό. Στη ακτη, η οικογένεια του ηλικιωμένου βρεθηκε θεατής, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπό της. Ο ναυαγοσώστης ακτης αμεσα ανταποκρίθηκε ανέσυρε τον 76χρονο στην ακτή προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες.
«Συνήθως έρχομαι καθημερινά μια ώρα νωρίτερα στον Πύργο, προκειμένου να στήσω όλα όσα χρειάζομαι και να είμαι σε πλήρη ετοιμότητα μόλις ξεκινήσει η βάρδιά μου. Σήμερα, ενώ τακτοποιούσα τον εξοπλισμό μου, είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα στα 6 μέτρα από την ακτή, να γλιστράει και να πέφτει καθώς προσπαθούσε να βγει από τη θάλασσα. Αμέσως αντιλήφθηκα πως δεν μπορούσε να σηκωθεί. Σαν να «κόλλησε», δηλαδή, δεν είχε δύναμη. Κατευθείαν έτρεξα και τον τράβηξα έξω. Αμέσως άρχισε να βγάζει νερό από το στόμα και του παρείχα οξυγόνο, διότι είχε πέσει αρκετά» περιεγραψε ο ναυαγοσώστης, Χρήστος Γαζής, το περιστατικό.
Στο σημείο με κληση του ναυαγοσώστη μετεβη πλήρωμα διασωστών με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου τον ηλικιωμένο για ιατρική περίθαλψη.
«Άμεσα όποιος περνάει μια τέτοια κατάσταση πρέπει να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, διότι εάν πάει σπίτι του, μπορεί να υπάρξει αυτό που λέμε δευτερογενής πνιγμός», σημείωσε ο ναυαγοσώστης.
Με αφορμή το σημερινό περιστατικό όπως αναφέρει ο ναυαγοσώστης «υπάρχει ανάγκη για δύο βάρδιες ναυαγοσωστών σε κάθε παραλία, καθώς οι πολίτες ξεκινούν να πηγαίνουν στην παραλία από τις 07.00 το πρωί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος εκείνη την ώρα να εποπτεύει. Ανάλογο είναι το πρόβλημα και τις απογευματινές ώρες, καθώς η βάρδια του ναυαγοσώστη ολοκληρώνεται στις 18.00 το απόγευμα, ωστόσο δεκάδες λουόμενοι παραμένουν στις παραλίες μέχρι τις 20.00 το βράδυ».